Het kickboksen kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten en Japan, waar het begin jaren zeventig erg populair werd. Ook moeten we de invloeden uit Thailand niet vergeten waar het Muay Thai al honderden jaren wordt beoefend.

In Nederland komt het kickboksen voor een groot deel voort uit de sportschool Mejiro Gym in Japan. 3 jonge jongens uit Amsterdam, genaamd Jan Plas, Jan van Looyen en Peter van Hemel, zijn in 1975 naar Japan gereisd om de stijl te bestuderen. Voordat ze er mochten trainen moesten ze loodzware testen afleggen, om te bewijzen dat ze de lessen van Sensei Kurosaki waard waren. Een gemaakte opmerking van Jan Plas – na het trappen tegen snoeiharde bokszakken – was, dat hij niet wist dat scheenbenen zwart konden worden. Na meer van dit soort testen te hebben doorstaan, kregen zij een aantal weken intensief les van Sensei Kurosaki in zijn Dojo in Tokyo.

 

Jan Plas is bij terugkomst een gelijknamige sportschool begonnen aan de Lauriergracht in Amsterdam. Onder de eerste vechters van Mejiro gym in Nederland bevonden zich o.a. Lucien Carbin en Johan Vos, die later zelf weer een eigen kickboksschool zijn begonnen.

Ook Thom Harinck is een van de grondleggers van het kickboksen zoals wij het nu kennen. Hij mixte het Engelse boksen met het Franse Savate en het Muay Thai en maakte er een eigen stijl van.
Al die vertakkingen zorgde er al snel voor dat Nederland zich behoorlijk op de kaart zette in de kickbokswereld.

Iets later kwam John de Ling met Kickboksschool Ling ho Gym in Den Bosch
Daar leidde hij grote vechters op als Andy Souwer, Albert Kraus, Errol Perez en Marcel Doomernik.

Door deze goede trainers is Nederland uitgegroeid tot het land met de meeste kickbokskampioenen! Zeker iets om trots op te zijn!

Grote namen uit het Nederlandse kickboksen zijn onder andere:

Peter Aerts
Ernesto Hoost
Remy Bonjasky
Sem Schilt
Andy Souwer
Albert Kraus
Ramon Dekkers 
Toets deze namen eens in op YouTube en geniet van ‘s werelds mooiste partijen.